1 Yılda 52 Kitap okumak!

İnsanlara yılda 75 kitap okuduğumu söylediğimde genellikle “Vay canına, ne kadar çok kitap okuyorsun!” diyorlar.

Eskiden ben de çok okuyan biri değildim. Yılda 75 kitap bana da çok gibi gelirdi. Ama birkaç yıl önce okuyan biri olmak istediğime karar verdim ve öyle biri oldum.

Haftada 1 kitap 1 yılda 52 kitap okumak mümkün mü?
Haftada 1 kitap 1 yılda 52 kitap okumak mümkün mü?

Şunu bilmelisiniz ki sadık bir okuyucu olmak şaşırtıcı derecede kolay. Haftada bir kitap okumak, üretken okuyucu olmak, nasıl yapacağınızı bildiğiniz zaman çocuk oyuncağıdır.

Bu kılavuzun hiçbir noktasında okuma hızından bahsetmeyeceğim. Tanıdığım en zeki ve en çok okuyan insanlardan biri, şiddetli disleksisi olan bir adam. Bu size şunu hatırlatmalı; sizi üretken bir okuyucu olmaktan alıkoyan tek şeyin seçimleriniz olduğudur.

Potansiyel okuyucuların çoğu, gerçekten okumak istedikleri şekilde okumaktan alıkoyan önyargılı fikirlere sahiptir. Yılda 52 kitap okumanın ilk adımı, okuma konusunda üretken okuyucuların sahip olduğu zihniyeti benimsemektir.

İnsanların çoğu kendilerini sırayla okumaya zorlar. Bir kitap okumaya başlarlar, başka bir ilginç kitap görürler ve kendi kendilerine “O yeni kitabı okumak istiyorum! A önce bu kitabı okumayı bitirmeliyim” derler.

Üretken okuyucular bunu yapmazlar. Bir şeyi okumakla ilgileniyorlarsa, sehpalarında milyonlarca bitmemiş kitapları olsa bile yeni bir kitap okumaya başlarlar.

Kitaplığımda bitmemiş birçok kitap var. Bazen bir kitabın tamamını bir haftada baştan sona okudum, bazen de bir haftada yarım kitap okuyup bırakır, ancak iki ay sonra okumayı bitiririm. Daha dün, birkaç hafta önce okuduğum bir kitabı okumayı bitirdim.

İnsanların yaptığı bir başka şey de kendilerini kitapları bitirmeye zorlamak. Her şeyi baştan sona okumadıkça, kendilerini kitabı okumuş saymazlar.

Kendinizi kitapları bitirmeye zorladığınızda, okumayı ödüllendirici bir şey olarak görmeyi bırakıp bir zorunluluk olarak görmeye başlarsınız. Kendinizi okumaktan nefret ettirmenin, onu bir zorunluluk haline getirmekten daha kolay bir yolu yoktur.

Ne de olsa, lisedeyken okul müfredatı okumayı bir zorunluluk haline getirdiği için hangimiz okumaktan nefret etmiyordu ki?

Okumak, en fazla kitabı toplamak değildir!

Okuma Önerisi: 2022 yılında en iyi 22 kişisel blog!

Çoğu zaman bir kitap alırım ve yalnızca iki ya da üç bölümü okumaktan değer elde edeceğimi görürüm. Bana değer katacak bölümleri okurum. Bu şekilde de kendimi kitabı “okumuş” sayıyorum çünkü ne söyleyeceğine aşinayım.

Bazen bir kitap alırım, bir veya iki bölüm okurum ve bunun sadece kötü bir kitap olduğuna karar veririm. Kendimi o kitapları da “okumuş” sayıyorum.

Haftada bir kitap okumak için kendinize hakim olun. Bitirmek istemediğiniz kitapları bitirmeyin.

Okuman gerektiğini hissetsen bile, okumak istemediğin kitapları okuma.

Birçok kişi, okumaları gerektiğini düşündükleri kitaplarla dolu bir okuma listesine sahiptir. “Okunmalılar” listenizdeki bazı kitaplardan hoşlanabilirsiniz, ancak hepsinden kesinlikle keyif almayacaksınız ve hayatınızı değiştirebilecek pek çok kitap kesinlikle bu listelerde yer almayacak.

Hevesli bir okuyucu olarak hayattan zevk almak, okumanız gereken kitaplar gibi listelerden vazgeçmek anlamına gelir. Neyi okuduğun sadece Seni ilgilendirir.

İnsanlar benden pazarlama, işletme, girişimcilik ve kişisel gelişim alanlarında en çok satan kitapları okumamı bekliyor. Yapmıyorum.

İnsanların okuma hedeflerine ulaşamamasının en büyük nedenlerinden biri, kendileri için kolay olanı seçmemeleridir.

Fiziksel kitapların okumanın e-kitaplardan daha keyifli olduğunu biliyorum. Ben de fırsat bulduğumda bir kitabın fiziksel bir kopyasını okumayı tercih ederim.

Ancak yılda 52 kitap okuma hedefine ulaşmak ve yalnızca fiziksel kitap okumak için ya a) uyanık olduğunuz saatlerin çoğunu evde geçirmeniz ya da b) gittiğiniz her yerde 2-5 kitaplık bir sırt çantası taşımanız gerekir.

Çoğu insan bunu yönetemez. E-kitap uygulamaları, hareket halindeyken okumanızı sağlar.

Beynimiz fiziksel alanları belirli aktivitelerle ilişkilendirir. Bu yüzden uyku uzmanları yatağınızı sadece uyumak için kullanmanız gerektiğini söylüyor. Aynı nedenle evinizde kitap okumak için belirli bir sandalye veya oturma alanı belirlemelisiniz.

İyi bir okuma yeri evin sessiz bir kısmında, bahçenizden ve televizyondan veya evin diğer sakinlerinden kaynaklanan gürültü kirliliğinin duyamayacağı bir yerdedir. Okuma yerim yatak odamın köşesindeki bir sandalye. İşinize yaradığı sürece istediğiniz okuma noktasını seçebilirsiniz.

Okumak istediğiniz kitapları okuma yerinizin hemen yanına koyarak okuma yerinizi hazırlayın. Bu şekilde, okuduğunuz kitabı değiştirmek isterseniz, okumak istediğiniz tüm kitaplar yakınınızda olur.

Okuma alışkanlığınız yoksa, okumayı unutmanız kolaydır. Yeni okuma alışkanlığınızı geliştirirken her gün okumak için bir zaman dilimi seçin. O sırada okumanızı hatırlatmak için telefonunuza bir alarm kurun.

Son zamanlarda okuma saatim uyandıktan sonra oldu. Uyandığımda, kafam genellikle günle ilgili stresli düşüncelerle doludur. Sabahları okumak, beni strese sokan şeylerden uzaklaştırıyor ve bu süreçteki sorunlarımı nasıl çözebileceğim konusunda bana genellikle bir şeyler öğretiyor.

Hepimizin bazı kötü alışkanlıkları var. Okuma zamanı için bu kötü alışkanlıklardan bazılarını değiştirin.

  • Telefonunuzda sosyal medyada gezinmeyi bırakın ve bunun yerine okuyun.
  • Bir kitabın bir veya iki bölümü için Netflix’e ara verin.
  • Dört saat bilgisayar oyunları oynamak yerine iki saat oynayın ve iki saat okuyun.

(Kumar veya porno bağımlılığı gibi insanların sahip olabileceği daha zararlı kötü alışkanlıklardan bahsetmemek gerek. Bu kötü alışkanlıklardan vazgeçmek, bir okuma alışkanlığı edinmenin yapabileceğinden çok daha fazlasını iyileştirecektir.)

Benim gibi fabrikada çalışıyorsanız, işe gidip gelmek için çok zaman harcıyorsunuz demektir. Ben, bu zamanı müzik dinleyerek ve hayal gücümde dolaşarak geçirirdim. Şimdi podcast’leri ve sesli kitapları dinleyerek geçiriyorum.

Youtube, Storytel ve TRT Dinle gibi uygulamaları sesli kitap dinlemek için kullanabilirsiniz.

Ne yapacağınızı bildiğinizde üretken bir okuyucu olmak gerçekten kolaydır. Yapmanız gereken tek şey, üretken okuyucuların zihniyetlerini benimsemek, hayatınızda okumaya yer açmak ve zaman ayırmak.

  1. Aynı anda birden fazla kitap okuyun.
  2. Kitapları bitirmek için kendinizi zorlamayın.
  3. Kitapları okuman gerektiğini düşündüğün için değil, okumak istediğin için oku.
  4. Hareket halindeyken kitap okumak için e-kitap uygulamaları kullanın.
  5. Evde okumak için bir yer ayırın.
  6. Okumak için boş zaman kullanma alışkanlığı oluşturun.
  7. Okumaya zaman ayırmak için zaman kaybettiren alışkanlıklardan vazgeçin.
  8. Sürüş sırasında sesli kitap dinleme alışkanlığı oluşturun.

Hepsi bu kadar dostlar. Yılda 50’den fazla kitap okumanın keyfini çıkarın.

“1 Yılda 52 Kitap okumak!” üzerine 5 yorum

  1. Hareket halindeyken bir şeyler okuyabilen insanlara hep gıpta etmişimdir.

    Ben o esnada telefon ekranına bile bakamıyorum çünkü midem bulanıyor.

    Yanıtla
    • Selam Onur,

      Yorumunu 1 sene sonra farkedip cevap verdiğim için özrümü sunuyorum. Lütfen kabul et.

      İşe servis ile gidip geliyorum. İnanır mısın, 1 yılda 33 kitabı işe ve eve gelip giderken bitirdim. Hatta blog yazılarımın çoğunu da bu kısa yolculuklarda yazıyorum.

      Yanıtla

Yorum yapın