Başarılı blog yazısı yazmak için 9 adım!

En başarılı blog yazısı yazan blogcular hatırladığımız kişilerdir ve bu blogcuların bloglarına defalarca uğrarız.

Sevgili okuyucu, içerik her zaman kral olmuştur ve hangi blog yazarlarının başarılı olacağını belirlemeye devam edecektir.

En başarılı blog yazısı yazan blogcular hatırladığımız kişilerdir ve bu blogcuların bloglarına defalarca uğrarız.

Her yeni blog yazarı, nasıl başarılı bir blogcu olunacağını bilmek ister ve cevap neredeyse her zaman içeriğin kral olduğu gerçeğine işaret eder.

İçeriğin kral olduğunu biliyoruz, fakat daha başarılı blog yazısı yazmak nasıl mümkün olabilir?

Tekrar tekrar okunacak içerikleri yazmaya nasıl başlayacağız?

Bu blog yazısında, içeriğinizi kral yapmak için kullanabileceğiniz 9 yöntemden bahsedeceğim.

Yazar notu: Sevgili okuyucu, daha önce de söylediğim gibi kimse sana ne yapman gerektiğini söyleyemez. Bu sebeple bundan sonraki kısmı sana zorla dayatmadığımı ve bu yazıyı okumama hakkın olduğunu söylüyorum. Karar senin!

Başarılı blog yazısı yazmak için 9 adım!

En başarılı blog yazısı yazan blogcular hatırladığımız kişilerdir ve bu blogcuların bloglarına defalarca uğrarız.
En başarılı blog yazısı yazan blogcular hatırladığımız kişilerdir ve bu blogcuların bloglarına defalarca uğrarız.

Başarılı blog yazısı yazmak için size 9 adım sunacağım. Bu adımları takip ederek blog yazarlığınızı ve yazı kalitenizi geliştirebilirsiniz.

Ama önce şunları da okumanızı öneririm:

Hazırsanız başlayalım!

Farklı blog yazarlarını okuyun.

Daha iyi bir yazar olmanın en iyi yolu, etrafınızı en iyi yazarlarla kuşatmaktır. Okuduğunuz blog yazarları tipik olarak ne tür bir yazae olacağınızı belirler.

En sevdiğiniz blog yazarların web’deki binlerce blog gönderisini okuyun.

Kendinizi kaliteli yazar ve içerikle çevrelerseniz, yazılarını bu kadar değerli kılan şeylerin ne olduğunu yavaş yavaş anlarsınız.

Yazarların her biri, yazılarını anlamlı kılan ortak bir yazı stilini takip edebilir. Sadece diğer yazarlar için neyin işe yaradığını yavaş yavaş öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda blog yazmak hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

Her gün çeşitli kitap ve blog yazarlarını okumak için zaman ayırmak, bloglar hakkında o kadar çok şey öğrenmemi sağladı ki, başladığımda bilmediğim pek az şey kalmıştı .

İlerlemenin tek yolu, yeni bilgiler edinmek ve yaptığınız işte doğru bilgiyi uygulamaktır.

Daha uzun yazılar yazın.

Bu blog için, iki günde bir blog yazısı yazmaya karar verdiğimde, bu büyük bir taahhüttü.

Şimdi o düşüncelerden daha fazlasını yapabileceğime inanıyorum. Çünkü sık sık yaptığım şey, 500 kelimeyi aşan blog yazıları yazmak.

Bazı yazarlar 500 kelimenin altındaki blog yazılarını teşvik etse de, blog yazılarımın uzunluğunu artırarak daha iyi bir yazar olabilirsiniz.

Ben, her blog yazısı için 1.000 kelimeyi aşmaya çalışıyorum ve blog yazılarımdan bazıları 2.000 kelimeyi geçiyor. Daha uzun blog yazıları yazmak beni içerik yazmak için daha fazla zaman harcamaya zorladı ve daha fazla zaman harcadıkça yazım gelişti.

Daha uzun blog yazıları yazdığımda, normalde üstünkörü geçtiğimiz bazı ipuçlarını daha derinlemesine inceledim. İçeriğime tamamen yeni bir anlam katan kişisel deneyimlerimi ve diğer insanların örnek olaylarını ekledim.

Bir hikaye anlatın.

İyi bir hikaye sever misin?

En iyi hikayelerden bazıları nesilden nesile aktarıldı ve binlerce yıl önce anlatılan bazı hikayeler bugün hala anlatılıyor.

Blog gönderinizi bir romana dönüştürmek zorunda değilsiniz, ancak blog gönderisinin konusu için geçerli olan kişisel bir deneyimin öyküsünü veya başka birinin blog gönderisinin konusuyla ilgili örnekler aktarabilirsiniz.

Blog yayınlarınızda hikayeler anlatmak, ziyaretçilerinize ilham vererek ve güzel bir deneyim sağlayarak blog yazılarının değerini artırma potansiyeline sahiptir.

Her gün yazın.

Pratik yapmak mükemmele yakınlaşır ve herhangi bir şeyde daha iyisini yapmanın en iyi yolu her gün pratik yapmaktır.

Şu anda sahip olduğun en büyük yetenek hakkında düşünmeni istiyorum. Daha sonra, en az yetenekli alanınızda pratik yapmak için harcadığınız zamana kıyasla en büyük beceriniz üzerinde ne kadar zaman harcadığınızı düşünmenizi istiyorum.

En büyük beceriniz üzerinde pratik yapmak için çok zaman harcadığınızı ancak en az yetenekli alanınızda pratik yapmak için neredeyse hiç zaman harcamadığınızı fark edeceksiniz.

Kaliteli içerik yazan güçlü bir blog yazarı olmak istiyorsanız, o noktaya ulaşmak için her gün yazma pratiği yapmalısınız.

Haftanın hangi günü olursa olsun ve okul yılı boyunca ne kadar ödevim olursa olsun, her gün her zaman içerik yazmalısınız.

Ben, yazmak için yeterince zaman bulamadığım bazı günlerde, genellikle 1.000 kelime yazıyorum. Yazmak için bütün bir günüm olduğunda, belirli bir günde 10.000’den fazla kelime yazabilirim.

Her gün içerik yazmaya bu kadar çok zaman harcayarak, kaliteli ve başarılı blog yazısı yazmak benim için kolaylaştı.

Bilgisayarımla milyonlarca kelime yazarak, bilgisayarımdaki her tuşun yerini ezberledim. Bu cümleyi de gözlerim kapalı yazdım. 🙂

Yazınızı yayınlamadan önce ek araştırma yapın.

Yazınızı yazıp yayınlamadan önce yazınızın konusu hakkında biraz daha araştırma yapın ve web’de kapsamlı bilgiler arayın. Sizinle aynı konulara değinen başka yazarların yazılarını okuyun. (Madde 1)

Ek araştırma yaptığınızda, içeriğinize daha fazla ilgi çekmek için kullanabileceğiniz istatistikleri ve verileri bulabilirsiniz.

Yeniden araştırma yapıp yazıya döndüğünüzde, blog gönderinizin ne kadar yalın olduğunu  göreceksiniz.

Daha açıklayıcı olun.

Konuları, yöntemleri veya başka herhangi bir şeyi anlatırken, olabildiğince açıklayıcı olun.

Açıklayıcı olmak, çok ayrıntılı yazmanıza olanak tanır. Üstelik ziyaretçilerinizin bir etkinlikte sizinle birlikteymiş gibi hissetmesini veya kişisel bir hikayeyle daha güçlü bir bağ kurmasını sağlayabilir.

Siz daha açıklayıcı hale geldikçe yazınız gelişecektir, çünkü açıklayıcı olmak ne olduğunu düşünmek için daha fazla zaman harcamanızı ve ziyaretçinin yazdıklarınızla güçlü bir bağ kurmasını sağlayacak kadar güzel cümleler kurmanızı gerektirir.

Giriş yazısına önem verin.

Giriş kısmı, yazının önemli bir parçasıdır. Bir ziyaretçinin yazıyı okumaya devam etmeden önce blogunuzda kalıp kalmayacağına karar verdirir.

İlk cümleniz, ziyaretçinizi bir soru, harika bir istatistik, güçlü bir ifade veya blog gönderisindeki daha büyük içgörülere götüren basit bir içgörü ile cezbetmelidir.

Güçlü bir giriş yazmanın en iyi yolu, diğer blog yazılarını okumak ve hangi tanımların dikkatinizi çektiğini not etmektir.

Benim tanımlarım, başka blog yazarının tanımlarındaki farklı unsurları, kendi üslubumla birleşmesine dayanıyor.

Bitiş kısmına önem verin.

Güçlü bir kapanış, insanları blog gönderisinin tamamını hızlı bir şekilde özetlerken bir dizi soruyla da içeriğinizle ilgilenmeye ikna eder.

Kapanışta ustalaşmak yalnızca daha fazla etkileşim sağlamaz, aynı zamanda kapanışınızı beğenen insanlar blog gönderisinin ne kadar harika olduğunu hatırlayacak ve bu ziyaretçiler içeriğinizin daha fazlasına bakmaya karar verecektir.

Kapanışınız ne kadar güçlüyse, birisi blogunuzda o kadar uzun süre kalır.

Düzeltme yapmaya özen gösterin.

Harika bir blog yazısı yazsanız, ancak onu düzeltmek için zaman ayırmasanız da aynı şey olurdu. 

İmla kurallarına ve dil bilgisine uymak, yazınızı daha okunur yapar. Bazen, yazma akışını yavaşlatmamak veya klavye düzeltmelerine önem vermemek okuyucuda hayal kırıklığına ve blogunuzu terk etmesine neden olur.

Yukarıdaki cümle şöyle olmalıydı: “Harika bir blog yazısı yazabilirsiniz, ancak onu düzeltmek için zaman ayırmazsanız çok yazık olur.

Sık yapılan blog yazma hataları

Blog yazmak, insanların tutkularını sergilerken ekstra gelir elde etmenin de en popüler yollarından biri haline geldi.

Bloglama, son yıllarda önemli bir artış gösterdi ki, artık hemen hemen her konuda ciddi rekabetler söz konusu.

Bu nedenle, yeni blog yazarı olarak standartlarını yükseltmeli ve “başarılı bir blog yazma” fikrinin ardında yatan zorluğu anlamalısın!

Yeni bir blog yazarı olarak, alacağın sorumlulukların sayısı sieni bunaltabilir. “Doğru mu yapıyorum?” diye düşünüyor olabilirsin. Yahut “farklı bir şekilde ilerlemeli miyim?” ikilemi yolun her adımında karşına çıkıyor olabilir.

Bilgi ve deneyim eksikliği kendinden şüphe duymana neden olur ve sorunlarının çoğunu tetikleyen de budur.

Sana yardımcı olmak için bu gönderide, yeni bir blogger olarak düzenli olarak yapıyor olabileceğin en büyük 8 blog hatasını listeledim.

Dikkat et, notlarını al ve blogunu hemen geliştirmeye başladığından emin ol!

1- Belirli bir hedefin olmaması

Bir projenin başarılı olmasını bekliyorsan, hedefler belirlemen gerekir. Bir blog sadece bir proje değil, belirli bir yöne ihtiyaç duyan bir iştir. Birçok blogcu kesin hedefler belirlemede başarısız olur ve işte o zaman kaos başlar. Bir yol haritası olmadan, hedefe asla ulaşamazsınız.

Bu nedenle, blogunun istikrarını ve uzun vadeli performansını sağlamanın en iyi yolu, uzun vadeli hedeflere karar vermek ve bunları küçük parçalara bölmektir.

Hedefini belirle ve planına sadık kal.

2- Hedef kitlenin anlaşılamaması

Blog ortamında başarılı olmak istiyorsan, hitap ettiğin kitleyi iyi anlamak kesinlikle çok önemlidir. Sonuçta, bir blog belirli insanların belirli ihtiyaçları veya belirli sorunları çözmek için zaman harcadıkları bir yerdir.

Buradaki anahtar kelime “belirli”dir. Belirli bir kitleyi tatmin etmeye odaklanmazsan, içeriğinin düzeyi düşer ve blogunun performansını etkiler. Şimdi muhtemelen çoğu blogcunun neden başarısız olduğunu anlıyorsundur..

İnsanlara nasıl yaklaşacağınız konusunda katı ve verimli bir planınız olmalı.

3- Bilgi ve beceri eksikliği

Pek çok başarılı blogcu artık diğer insanlara nasıl başarılı bir blog yazacaklarını öğretmeye odaklanıyor. Bu “guruların” çoğu, bilgi ve becerilerin gerekliliği gibi birçok önemli gerçeği atlıyor.

Blogunu bir gecede başarılı yapmak için yutabileceğin sihirli bir hap yok. Gelişmek için bilgiye ve becerilere ihtiyacın olacak, bu nedenle aksini hayal etmek, zaman geçtikçe sadece kendine olan güvenini sabote eder.

4- Zayıf içerikler oluşturma

Blogunu farklı kılmak için kaliteli bilgiler sunan harika içerik geliştirmen gerekecek. Biliyorum, bunu söylemek yapmaktan daha kolay. Ancak, paylaştığın bilgiler ortalamaysa insanları etkileyemezsin. Ele almayı seçtiğin konular daha önce milyonlarca kez tartışıldıysa, büyük sonuçlar bekleme.

İnsanlar kalabalığı takip etmeyen orijinal bloglar ararlar. Tutkuların belirginse, orijinal içgörüler ve farklı bir değer önerisiyle hedef kitleni şaşırtmanın yollarını bulabilirsin.

5- Pazarlama stratejisini geliştirmeme

Blogunu nasıl popüler hale getireceksin? Birçok blogcu, faaliyetlerine önceden planlama yapmadan başlar. Daha önce de belirttiğim gibi, özellikle hepimizin yüzleşmesi gereken büyük rekabet nedeniyle, kalabalığın arasından sıyrılmak her zamankinden daha zor.

Etkili bir pazarlama stratejisi blogunun başarısı için kesinlikle gereklidir. Bloguna yeni ziyaretçiler getirmek için kullanabileceğin bazı teknikler şunlardır:

  • İçeriğini arama motorları için optimize et. SEO’ya bağlı kal.
  • Sosyal medya hesapları oluştur ve çalışmalarını sürekli olarak paylaş.
  • Blogunun erişimini artırmak için tetikleyici öğeleri kullan.
  • Diğer blogcularla işbirliği yap ve backlink fırsatlarını değerlendir.
  • Ekstra ziyaretçi elde etmek için misafir yazarlık sunan bloglarda yararlan.

6- İlgi çekmeyen yazı başlıkları kullanma

Bir başlığın rolü, okuyucuları tıklamaya ikna etmek ve onlara ilham vermektir. Birçok acemi blogcu, iyi geliştirilmiş bir başlığın rolünü ve önemini anlayamaz, bu nedenle içeriklerini çok fazla düşünmeden yayınlarlar.

“Yeni Başlayanlar İçin Bloglama İpuçları” ile “Yeni Blogunuzu Geliştirmek için 5 Anlaşılır Strateji”

“Motivasyon Nasıl Kazanılır” ve “Motivasyon Temelleri: Zihniyetinizi Değiştirmenin 5 Yolu”

Farkı görebiliyor musun? Bir sonraki yazını yayınlamadan önce, ilgi çekici bir başlık bulduğundan emin ol.

7- Ziyaretçilerle etkileşim kurmama

Blogunu nasıl son derece popüler hale getirirsin?

İnsanların yazdıklarına aşık olmasını sağla. Onlara gerekli değeri ver ve kişisel yönünü göster.

Yapabileceğin en büyük hatalardan biri, seninle iletişime geçtiklerinde potansiyel takipçilerini görmezden gelmektir. Örneğin, bir gönderinle ilgili olumsuz bir yorum alırsan, derhal samimi bir şekilde yanıtlamalısın.

Sebep basit: Daha fazla insan, diğer insanların sorunlarını çözmekle ilgilenmediğini görürse, güvenilirlik ve profesyonellikten yoksun olduğunu anlayacak ve seninle bir daha asla uğraşmak istemeyecektir.

8- Performansı doğru şekilde ölçmemek

Bloglar, işletmelere çok benzer. Performansını sabit tutmak istiyorsan, web sitenin trafiğini tutarlı bir şekilde analiz etmen, temel performans göstergelerini ölçmen ve kullanıcılarının deneyimini ve nihayetinde blogunun trafiğini iyileştirecek en uygun çözümleri araman gerekir.

Analitik olmadan, tam olarak neyi yanlış yaptığını ve neyi doğru yaptığını asla bilemeyecek kaotik bir şekilde çalışıyor olacaksın. Duymadıysan, Google Analytics en büyük analiz platformudur ve ücretsiz olarak sunulur.

Blogunu tutarlı bir şekilde analiz ederek elde edeceğin bilgilerden bazıları şunlardır:

  1. Kitlenin hangi konuları tercih ettiğini anlayacaksın.
  2. İnsanların blogunu nasıl bulduğunu öğreneceksin. (sosyal medya, arama motorları vb.)
  3. Kullanıcıların blogunda nasıl gezinme eğiliminde olduğunu göreceksin.
  4. İnsanların blogundan ne sıklıkta çıktığını anlayacaksın.
  5. İnsanların gönderilerini okumak için harcadığı ortalama süreyi öğreneceksin..

Herkes bir blog açabilir, birkaç parça içerik oluşturabilir ve ardından arkasına yaslanıp rahatlayabilir.

Bununla birlikte, çok az sayıda blogcu, standartlarını yükseltmeye ve kaliteli içerik sunarak kalabalığın arasından sıyrılmaya gerçekten kararlıdır.

Bu alanda başarılı olmak için belirli hedefler belirlemeli, beklentilerini yüksek tutmalı, hatalarını düzeltmeli ve performansını sürekli iyileştirmelisin!

Sonuç:

İçerik kraldır ve içeriğinizi kral yapmak, blogunuzun tanınmasına ve geniş bir kitleyi çekmesine olanak tanır.

İçeriğinizi tanıtarak blog trafiği elde edebilirsiniz, ancak içeriğiniz kaliteli olmazsa, sonunda etkileyici bir ziyaretçi akışına sahip olamazsınız.

Başarılı bloglama, trafik almakla ilgili değil, sabit trafik elde etmekle ilgilidir. Sağladığınız değeri takdir etmeyen tek seferlik ziyaretçiler yerine, yaptığınız şeyi takdir eden geri dönen ziyaretçiler hedefiniz olmalı.

İçeriğinizi hedef kitleniz için daha kaliteli hale getirmek, bu insanları blogunuzda dolaşmaya, içeriğinizle etkileşim kurmaya ve arkadaşlarına ne yaptığınızı anlatmaya teşvik edecektir.

Sizce başarılı blog yazısı yazma nasıl olur?

En çok gurur duyduğunuz blog gönderileriniz hangileridir?

Web’deki hangi blog gönderisini daha çok beğendin? (benimkilerden biri değilse, kırılmam)

Başarılı yazılar yazmak için ne gibi ipuçlarınız var?

Lütfen düşüncelerinizi ve tavsiyelerinizi yorum yaparak paylaşın. 

Yazar: Hızlı Yazar

Okumak, bir insanı doldurur; konuşmak onu hazırlar yazmak ise olgunlaştırır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.