Blog yazısı nedir ve bir profesyonel gibi nasıl yazılır?

Başlangıçta bloglar, birisinin farklı konulardaki görüşlerini ve fikirlerini paylaşabileceği çevrimiçi bir günlüktü. Yıllar geçtikçe bloglar güçlü bir iş ve pazarlama aracı haline geldi. Tam bu noktada yeni başlayanlar için blog yazısı nedir sorusuna cevap arıyorum.

Günümüzde düzenli olarak yayınlanan makalelerin yer aldığı profesyonel bir blog olmadan ciddi bir içerik pazarlama stratejisi hayal etmek zor. Blogların önemi arttıkça nişlerin sayısı da arttı. Şimdi blog dünyasında her nişin bir yeri olduğunu söylersek abartmış olmayız.

Bloglar, kapsadığı nişe bağlı olarak belirli bir okuyucu kitlesini toplar. Örneğin, bir yaşam tarzı blogu açmak istiyorsanız hedef kitlenizin güzellik, seyahat veya moda tavsiyeleri ve ipuçlarıyla ilgileneceğini unutmayın. Öte yandan kitap blogu açmayı planlıyorsanız yazı stilinizi gerçek kitap severlere göre uyarlamanız gerekebilir. Elbette kitap eleştirileri, kitap önerileri veya yazma ipuçları gibi kitap kurtlarıyla alakalı konuları ele almanız gerekecek.

Blog ile Web Sitesi Arasındaki Fark Nedir?

Bloglar bir tür web sitesidir. Ancak bloglu veya blogsuz web siteleri de mevcuttur. Sadece blog olan web siteleri de vardır. Çoğu durumda, web sitelerinde belirli bir nişten ilgili konuyu kapsayan bir blog sayfası bulunur. Web sitesi içeriği sık sık güncellenmezken bloglar sık ​​sık yayınlanan makaleler etrafında oluşturulur .

Örneğin, bir seyahat acentesi işletiyorsanız, insanların seyahatleri keşfedip rezervasyon yapabileceği bir web siteniz olabilir veya seyahat maceralarınızdan hikayeleri paylaştığınız bir seyahat blogu başlatabilirsiniz . Özetlemek gerekirse, bir blog başlı başına bir web sitesi olabileceği gibi daha büyük bir sitenin parçası da olabilir. Artık bir web sitesi ile blog arasındaki farkı bildiğimize göre, şimdi blog yazısını analiz edelim.

Detaylı okuma: Blog ve Web Sitesi arasındaki fark nedir?

Blog yazısı nedir?

Blog yazısı nedir sorusuna cevap olarak kısaca, web sitenizdeki belirli bir konuya ayrılmış ayrı bir web sayfasıdır diyebiliriz. Örneğin, bir e-Ticaret blogu açtığınızı varsayalım. Yazacağınız blog yazısının başlığı “2024’de satışları artırmak için en iyi ipuçları” olabilir. Gönderi bir bütün olarak genel blog konunuzla (e-Ticaret) bağlantılıdır, ancak aynı zamanda çok özel bir alt konuyu da (satış artışı) ele alır.

Blog yazıları arama motorlarında sıralamaya girmenizi sağladığından, bunların iyi optimize edildiğinden emin olun. Doğru anahtar kelime kombinasyonunu kullanın ve başlığınızı doğru seçin. Ayrıca, blogunuzu daha iyi organize etmenize yardımcı olabileceğinden tonlarca özellik içeren WordPress SEO eklentilerini de kullanabilirsiniz.

Yüksek kaliteli içerik sunmak istiyorsanız blog yazınızın iyi organize edildiğinden emin olun. Gönderinizi iyi yapılandırdığınızda okuyucular onu kolaylıkla ve baştan sona okuyabilecek. Aşağıda, planlamanız ve blog yazınıza dahil etmeniz gereken öğeler konusunda size yol göstereceğim.

Unutulmaz bir başlık yazın

Başlık, doğru seçildiğinde ziyaretçileri, dönüşümleri ve tıklama oranını artırma gücüne sahiptir. Öte yandan kötü bir başlık içeriğinize ciddi zararlar verebilir. Eğer dikkati hemen çekmeyi başaramazsanız, insanlar ilgi çekici bir şey bulmak için sayfayı kaydırmaya devam edeceklerdir.

Başlıkları nasıl yazacağınızı bilmiyorsanız endişelenmeyin; yalnızca birkaç püf noktasıyla başlığınızı kolayca geliştirebilirsiniz:

Kısa, bilgilendirici ama davetkar tutun. Başlık potansiyel okuyucuların dikkatini çekmelidir. Her zaman insanların belirli bir konuyu bulmak için kullanabileceği ana anahtar kelime öbeğini ekleyin. Elbette, başlığınızı dil bilgisi açısından doğru ve yazım hatalarından uzak tutun. Özellikle ana içerik kitapların, ürünlerin, hizmetlerin vb. listesini kapsıyorsa, mümkün olduğunda sayıları ekleyin.

Yayınlanma tarihi ekleyin

İçeriğinizin yayınlanma tarihi okuyucular için yönlendirme görevi görür. Düzenli olarak yayın yapıyorsanız gönderi tarihleri, ziyaretçilerinizin son gönderileri belirlemesine yardımcı olur. Örneğin, günlük yayın yapıyorsanız okuyucularınız en son makaleyi kolayca bulabilecek veya hangisini okuyacaklarına karar verebilecektir; bazı alanlarda en güncel haberler en alakalı olanlardır.

Yazar alanını  düzenleyin

Yazar olmak bir ayrıcalıktır. Bu nedenle kendinizle ilgili birkaç önemli ayrıntıyı paylaşmayı unutmayın. Yazar kutusu bölümü, ilgi alanlarınızı ve profesyonel geçmişinizi paylaşabileceğiniz ve ilgili yayınları listeleyebileceğiniz alandır.

Blogunuzda çok sayıda yazar varsa yazar alanı özellikle önemlidir. Onlar sayesinde içeriğiniz daha fazla güven ve alaka kazanabilir.

Gönderi kategorisini ekleyin

Gönderi kategorisi makalelerinizi daha iyi organize etmenize olanak tanır. Sonuç olarak okuyucular kolaylıkla gezinebilecek ve aradıklarını daha hızlı bulabileceklerdir. Kısacası, kategori sınıfları içeriğinizi farklı bölümler halinde düzenlemenize olanak tanır; bu nedenle, oluşturduğunuz her blog yazısı için kategori etiketlerini kullanın. Ayrıca kategori etiketleri, arama motorlarının blogunuzu dizine eklemesine yardımcı olacaktır.

Giriş ve içindekiler

İnsanlar dikkat sorunu yaşıyor. Bu, girişi iyi yazmak için fazladan zaman ayırmanın bir nedenidir. İlk paragraf dikkati çekmeli ve metnin geri kalanını okurken ilgiyi uyandırmalıdır. Bu nedenle giriş bölümünde, insanların metnin geri kalanından neler bekleyebilecekleri ve okuma sonrasında ne gibi bir değer elde edecekleri kısaca açıklanmalıdır. Ayrıca hedeflediğiniz anahtar kelime öbeğini bu paragrafta en az bir kez kullanmayı unutmayın.

Göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli şey de içindekiler tablosunu oluşturmaktır. Bununla makalenizi daha iyi düzenleyebilir ve özellikle metin daha uzunsa daha kolay gezinmeye olanak tanıyabilirsiniz.

Ana içeriğe odaklanın

İlk blog yazınızı başarıyla yazmaya hazırsanız konuyu detaylı bir şekilde araştırdığınızdan emin olun. Yalnızca hakkında yazmak istediğiniz niş, ürün veya hizmete aşina olduğunuzda yüksek kaliteli içerik yazabilirsiniz. Ancak derinlemesine araştırma yeterli değildir. Oyunun ilerisinde kalabilmek için, iyi bilgi sahibi olmanız ve belirli bir alanla ilgili en son trendlere, haberlere ve keşiflere aşina olmanız gerekir.

Uzunluk konusunda kesin bir kural yoktur. Genel tavsiye 300 ila 3000 kelime arasında yazmanızdır. Ne kadar çoksa o kadar iyi. Elbette metninizin optimum miktarda anahtar kelime içerdiğinden ve dil bilgisi açısından doğru olduğundan emin olun.

Alt başlıkları unutmayın

Metninizi her zaman daha küçük paragraflara bölün. Bu, okuyucuların blogunuzu daha hızlı taramasına ve içeriğinizi tüm dikkatle tüketmesine yardımcı olacaktır. Alt başlıklarınızın içlerindeki içeriği temsil ettiğinden emin olun;
bunları basit, bilgilendirici ve net tutun.

Kalın metinler kullanın

Bir noktaya değinmek, bir şeyi veya önemli bir bilgiyi vurgulamak istediğinizde kalın metin kullanın. Bu, kalın yazının dikkat çekmesi nedeniyle okuma sürecini kolaylaştıracaktır. Ancak bunu seçici ve akıllıca kullanın. Bunun da ötesinde, metninizin odağını belirli bir noktaya, alıntıya veya düşünceye odaklamak için blok alıntı bölümlerini de kullanabilirsiniz.

Madde işaretli-Numaralı listeleri deneyin

Madde işaretleri ve sayılar, metninizi iyi yapılandırılmış ve okuması kolay hale getiren diğer harika araçlardır. Metniniz uzunsa, mümkünse metninizi madde işaretleri ve sayılarla bölün; bu, içeriğinizde harikalar yaratacaktır.

Görseller ekleyin

Farklı medya formatlarıyla metninizi eğlenceli ve ilgi çekici tutun. Düz metin sıkıcı görünebilir, bu nedenle mümkün olduğunca konuyu açıklayan görseller, daha fazla açıklama sağlayan videolar ve hatta ses dosyaları ekleyin. Ayrıca gönderinize öne çıkan bir görsel eklemeyi ve görselleri arama motorları için optimize etmeyi unutmayın.

Sosyal Paylaşım düğmelerini ekleyin

Çevrimiçi ortamda görünür olmak ve blogunuzu büyütmek istiyorsanız sosyal paylaşım butonlarını etkinleştirmelisiniz. Bu, okuyucularınızın makalelerinizi tek tıklamayla paylaşmasına olanak tanır.

Sosyal medya paylaşım WordPress eklentileri sayesinde sosyal paylaşım butonlarını içeriğinizin üst kısmına, alt kısmına, yan tarafına veya istediğiniz herhangi bir yere yerleştirebilirsiniz.

Yorum bölümünü unutmayın

İnsanlar içeriğinizi beğendiğinde bunu size söyleme ihtiyacı hissederler. Bu nedenle blog yazınıza yorum bölümü eklemeyi unutmayın. Sonuç olarak, insanlar size sorular sorabilecek, sizinle etkileşime girebilecek ve benzer düşüncelere sahip insanlarla tanışabilecekler. Öte yandan, yorum bölümünüzü profesyonel tutun; WordPress spam yorumlarını durdurmaya her zaman hazır olun.

İyi Bloglara Bazı Örnekler: 2024 yılında en iyi 24 kişisel blog!

Özetleyelim

Blog yazısı nedir? pek çok cevabı olan bir sorudur. İçeriğinizi büyütmenize, geliştirmenize ve seviyenizi yükseltmenize yardımcı olacak, blog yazılarınızda uygulayabileceğiniz bazı yanıtları size sunmayı başardığımı umuyorum.

Selamlar..

“Blog yazısı nedir ve bir profesyonel gibi nasıl yazılır?” üzerine 2 yorum

    • Uğradığınız için teşekkür ederim. Hoş geldiniz.

      Bloglar ölüyor mu? Evet ya da hayır diyebileceğimiz bir cevabı yok. Bloglar son dönemde daha çok pazarlama aracı olarak görülüyor.

      Bununla beraber, eski blogcular yazmayı bıraktı. Yeni nesil de sosyal medya üzerinden yazıyor.

      Yine de, Türkiye’de olmasa da dünya genelinde blog yazma ve bloglara olan güven oranı hayli yüksek.

      Bi ara, blog ödülleri vesaire işler vardı. Bu iş devamlı bir sürece dönüşseydi Türkiye’de de blogculuk yol alabilirdi.

      Nihayetinde, blog yazarlığının yeniden revaç göreceği hatta sosyal medyayı geride bırakacağını düşünüyorum. Bloglar, temiz haber kaynağı ve doğru bilginin merkezi olabilir.

      Yanıtla

Yorum yapın