Facebook bağımlılığını yenmek mümkün mü?

Her zaman olduğu gibi yine birgün, masamda durmuş bir blog yazısı üzerinde düşünüyor ve yazmak için uygun kelimeleri bulmaya çalışıyordum. Bir ara döndüm ve pencereden dışarı baktım, sonra tekrar telefonuma yöneldim.

Ekranda blogum yoktu, ancak hepimizin çok iyi bildiği kötü şöhretli mavi beyaz web sitesinin uygulaması onun yerini almıştı.

O öğleden sonra başka bir yazı üzerinde çalışırken, bir iş arkadaşım ofisime girdi ve cümlemi yarıda kesti. Kısa bir konuşmadan sonra, Word belgeme tekrar baktım ve yaklaşık olarak şuna benzeyen bir cümle buldum:

Blog yazılarının verimliliği, sevfacebook’u belirler.

Yukarıdaki cümle %100 uydurma olsa da sonunda yaşananlar %100 doğru. O gün ikinci kez, farkında olmadan bilinçsizce “facebook” kelimesini yazmıştım ve bu beni çok korkuttu.

Bir şeyler yapmam gerektiğini hissediyordum.

Lisedeki sınıf arkadaşlarıyla bağlantı kurmanın basit bir yolu olarak başlayan şey, zamanımızın çoğunu geçirirken haberlerimizi, aile üyelerimizle ilgili güncellemeleri aldığımız her şeyi kapsayan bir iletişim merkezi haline geldi.

Ortalama bir  kullanıcı artık Facebook’ta günde yaklaşık 50 dakika harcıyor. -muş

50 dakikanın da tek seferde yapılan bir giriş olmadığını, gün boyunca bildirimler geldikçe 2-3 dakikalık küçük parçalar halinde meydana geldiğini tahmin etmeye cüret ediyorum.

Bu giriş-çıkışlar, yaptığımız, yemek yediğimiz, üzerinde çalıştığımız şeylerden uzaklaştıran küçük kesintiler oluyor. Facebook’un bizi olabildiğince sık geri getirmesi tesadüf değil. Şirket için dikkatimiz dolara eşittir.

Herhangi bir alışkanlık döngüsü gibi, Facebook da beynimize kırılması inanılmaz derecede zor olan bir tetikleme-alışkanlık-ödül döngüsü olarak girmek üzere tasarlanmıştır.

Yüzeyde, Facebook bir araçtır – doğası gereği iyi ya da kötü değildir – ancak hayatlarımız üzerindeki etkisi onu nasıl kullandığımıza göre belirlenir.

Günde 35 kez bir çekiç alıp nerede olursanız olun onu kullandığınızı hayal edin. Bir çivi çakmanız gerektiğinde, bir çekiç almak çok mantıklıdır. Aksi takdirde, oldukça saçma görünecektir.

Facebook çekiçtir ve arkadaşlarınızla, ailenizle bağlantı kurmak da çividir. Kişisel yaşamlarımız, niyetlerimiz ve dünyayla anlamlı bağlantılarımız gibi diğer her şey çekiçle küçülüyor.

Tüm bunların farkına vardıktan sonra, Facebook ve diğer sosyal medya araçlarından uzaklaşmak istedim. Şimdi de izlediğim yolu/yöntemleri size aktarıyorum.

Facebook bağımlılığının üstesinden gelmek için bu öneriler, en az aşırı olandan en çok aşırı olana doğru sıralanmıştır ve size uygun olan seçenekleri seçmenize olanak tanır.

1 – Web sitesinden veya uygulamadan çıkış yapın

Facebook’u her kullanmak istediğinizde yeniden oturum açmak zorunda kalacak şekilde yapın. Bunu yapmak, gerçekten oturum açmanız gerekip gerekmediğine karar vermeniz için size birkaç saniye verecektir. Bu strateji en iyi bilgisayardayken işe yarar, ancak telefonunuzda Facebook uygulamasını kullanmıyorsanız da işe yarayabilir.

2 – Siteyi geçici olarak engelleyin

Strict Workflow gibi bir üretkenlik tarayıcı uzantısı kullanarak, belirli bir süre boyunca ziyaret etmek istemediğiniz web sitelerini engelleyen bir düğmeye basabilirsiniz. Mola zamanı geldiğinde, seçtiğiniz sitelere gitmenize izin verecektir.

Eklentiyi ayarlayın ve siz odaklanırken siteler engellenecektir. Bu engelleyiciler, odaklanma süresi boyunca Facebook’a geri dönme sayınızı azaltmaya yardımcı olur.

3 – Tüm uygulama bildirimlerini kapatın

Facebook bağımlılığının üstesinden gelmek istiyorsanız bunu kesinlikle tavsiye ediyorum. Kabul edelim, bildirimler olduğunu gördüğünüzde kontrol etmemek zor. Ve Facebook, sizi yeniden parşömene döndürmek için mümkün olduğunca çok şey göstermekten çekinmiyor.

En iyisi, dikkatinizi tetikleyen bir uyarı duymadan kasıtlı olarak Facebook’u kontrol etmeye karar vermenizdir. Uygulamadaki tüm bildirimleri kapatarak dikkat dağıtıcı unsurları ve kontrol etme ve kaydırma dürtüsünü azaltın.

4 – Uygulamayı silin

Facebook’u kontrol etmek için mobil tarayıcınızı kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak bunu yapmak bildirimleri önemli ölçüde azaltır. Uygulama, mümkün olduğu kadar az çıkış olacak şekilde yapılmıştır ve onu silmek, daha az uygun olduğunuzda Facebook’u kullanmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

5 – Haber akışı algoritmasını sonlandırın

Facebook’a sıkça girme ve yeni paylaşımları takip etme alışkanlığınız varsa, bunu yapma isteğini azaltmanın bir yolu, kontrol ettiğinizde yeni içerik çıkmamasıdır.

Haber akışını otomatik olarak kronolojik sıraya göre yeniden düzenlemek için FB Purity adlı bir tarayıcı uzantısı kullanabilirsiniz . Bu şekilde, siteyi her açtığınızda Facebook size yeni içerik göstermeyecektir.

6 – Haber akışını tamamen engelleyin

Aynı FB Purity uygulamasını kullanarak, haber akışını tamamen silmek için bir seçenek belirleyebilirsiniz. Ekranınızın ortasında boş bir alan olacağı için sayfalarınızdan birini kontrol etmek üzere Facebook’ta oturum açmanız gerektiğinde sizi gereksiz yere meşgul etmeyecektir. İş için ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi halledebilir ve sonra eklentiyi yeniden aktif edebilirsiniz.

7 – Hesabınızı devre dışı bırakın

Ne yazık ki Facebook, hesabınızı yeniden etkinleştirmeyi gülünç derecede kolaylaştırdı. Tek yapmanız gereken tekrar giriş yapmak. Ancak, bir alışkanlık döngüsünü kırmanın en iyi yolu, beyninizi bu alışkanlıktan arındırmak ve yeniden yapılandırmaktır.

İlk alışkanlık döngüsünü kırmanın en az beş ila yedi gün sürdüğünü buldum, bu yüzden en azından bunun için kendinize söz verin. Hesabınızı devre dışı bırakın ve hazır olduğunuzda tekrar giriş yapın.

8 / Hesabınızı silin

Bu seçeneği bulmak için Facebook ayarlarınızda araştırma yapmalısınız. Tabi bunu, Facebook’un size anlamlı bir şekilde fayda sağlamadığını düşünüyorsanız yapın. İçeriğinizi saklamak istiyorsanız, Facebook geçmişinizin tamamını küçük bir zip dosyasına indirebilir ve şimdiye kadar paylaştığınız her şeyi yedekleyebilirsiniz.

Başkalarıyla paylaşmaya devam etmek için, insanların hızlı bir Google aramasıyla sizi bulabilecekleri ve sizin de yaşam güncellemelerinizi ve öğrendiklerinizi paylaşabileceğiniz bir blog açabilirsiniz.

9 – Telefonunuzu ve bilgisayarınızı uçurumdan atın

Her şey başarısız olursa, içerisinde evi olan bir çiftlik bulun, kendi yemeğinizi yetiştirin ve elektronik cihazlarınızı Mordor’un ateş nehrine atın. Bir bağımlılığı yenmeye yardımcı olmak için doğada kaliteli bir zamandan daha iyi olan çok az şey vardır.

Belki de kendi ilerlememizi sağlamak için bazı aşırı önlemler almamız gerekiyor. Elektronik cihazlarınızdan kurtulmak, aşırı Facebook bağımlılığının üstesinden gelmek için sağlam bir adımdır.

Facebook, tıpkı diğerleri gibi, kullandığımızda bize fayda sağlaması gereken bir araçtır. Bilerek kullanıldığında, anlamlı şekillerde bağlantı kurmanıza izin veren değerli bir kaynaktır. Hayatınızı gereğinden fazla kontrol ettiğini düşünüyorsanız, Facebook bağımlılığının üstesinden gelmek için yukarıdaki önerileri kullanın.

Başlıktaki sorunun cevabına gelirsek, evet! Facebook bağımlılığını yenmek mümkün.

“Facebook bağımlılığını yenmek mümkün mü?” üzerine 3 yorum

    • Bu diziyi izlemek için bir türlü fırsat bulamadım. O kadar çok övülüyor ki; izleyip hayalkırıklığı yaşamaktan korkuyorum. Ancak verdiğin bölümü kesinlikle izleyeceğim.

      Yanıtla

Yorum yapın