Blog yazmak!

Blog yazmak, herhangi bir bloglama platformu (örneğin, WordPress veya Blogspot) üzerinden çevrimiçi olarak yazı, fotoğraf vb materyalleri yayınlamayı ifade eder.

Kişisel bloglar, kişilerin günlük tadında içerik yazmaları için bir fırsat olarak başladı, ancak belirli bir süre sonra işletme web siteleri dahil birçok alana bloglar dahil edildi.

Blog yazmak diğer içerik üretiminden farklı olarak; sık güncellemeler, konuşma dilinde yazım ve okuyucular ile sohbet ortamı sağlar.

Haydi gelin şimdi, kişisel blog ne demek, neden popüler öğrenmek ve kendi kişisel blogunuzu açmanız için gerekli ipuçlarını inceleyelim.

Kişisel Blog nedir?

Blog kelimesi aslında orijinal adı olan “weblog” sözcüğünün kısaltılmış bir biçimidir.

Bu web günlükleri, ilk internet kullanıcılarının günlerinin ayrıntılarını günlük tarzı girişlerle “çevrimiçi yayınlamalarına” izin vererek ilk kişisel blog sitelerinin oluşmasını sağlamıştır.

Bloglar genellikle okuyucuların yayınlanan içeriklere yorum yapmasına olanak sağlar.

Blogların içeriği önemli ölçüde değişiklik gösterir. Örneğin, seyahat blogları çok az yazı içeren birçok resim bulundururken, kişisel bloglar günlük olayları kelimelere dökerek tartışabilir. YouTube ve benzer sitelerin popülaritesi de video blogu veya “vlog oluşturmaya” imkan tanır.

İnternet odaklı yeniliklerin çoğu gibi, birçok girişimci, bir blog sahibi olmanın pazarlama potansiyelini gördü ve iş dünyası arasında blog yazmanın benimsenmesi, blog yazarlığının popülaritesinin daha da artmasına yardımcı oldu.

Bir blog sadece günlük yazmak için kullanılamaz, aynı zamanda kendi başına tam zamanlı bir iş haline gelebilir. 

İsterseniz, bu blogun en çok okunan ve en iyi kişisel blogları listelediğim yazıyı okuyabilirsiniz: 2023 yılında en iyi 23 kişisel blog!

Bloglama – Blogging nedir?

Bloglama, Blogging yahut blog yazmak, bir web sitesi kurmak ve üzerinde özgün içerik yayınlamak kadar basittir.

Kodlamabilen blog yazarları bir alan adı satın alabilir ve web sitesini kendileri oluşturabilir.

Daha az kodlama bilgisine sahip olanlar, web tasarımını ve yayınlama sürecini basitleştiren WordPress veya Blogspot gibi alanları kullanabilir.

Bloglar genel olarak basit web siteleridir. Eski içerikler, sitenin ayrı bölümlerinde arşivlenebilir. İletişim bilgileri ve yazar hakkında bilgiler içeren ayrı sayfaları olabilir.

Blog yazıları, sosyal medyadaki haber akışına benzer şekilde sıralanır. Facebook haber akışında olduğu gibi, bir blog da en yeni içerik blogun giriş sayfasında görüntülenir.

Kişisel bloglarda tüm gönderiler genellikle tek bir yazar tarafından oluşturulur. Ancak, bir şirket veya kuruluş bir blog tuttuğunda, bir yazar veya ekibi işe alarak blog içeriği için ödeme yapabilir.

Bloglamanın bir başka eşsiz özelliği de birbirine bağlanmaktır. Bu, bir blogger (blog yazarı) kendi blog gönderisinde başka bir kişinin bloguna bağlantı verdiğinde ortaya çıkar.

Örneğin, bir müzik öğretmeni bir blog açar ​​ve bir akorun nasıl oluşturulacağına dair bir blog yazısı yazarsa, akorların bir örneğini göstermek için bir müzisyenin blogundaki yazıya kendi blogunda bağlantı verebilir.

Bir kişisel blog yazarı, başka bir kişisel bloga bağlantı verebilir ve ardından o blogdaki bir gönderiye katkı sağlayabilir.

Yorum bölümü ile birlikte bağlantı verme, blogları benzersiz kılan samimiyet duygusunu geliştirir.

Kişsel blogunuzun hakkında sayfasını nasıl yazmanız gerektiğini merak ediyorsanız bu yazı tam size göre:

Hakkımda sayfası nasıl yazılır? (Örneklerle 2022)

Bloglar ve Web Siteleri

Bloglar:

  • Sık güncellenir
  • Okuyucu etkileşimi sağlar

Web siteleri:

  • Büyük ölçüde sabit içerik
  • Tek taraflı iletişim

Bazı insanlar, web sitesi üzerinde blog kısmını neyin oluşturduğu konusunda kafa karışıklığı yaşarlar.

Karışıklığın ana nedeni, çoğu işletmenin, genellikle şirket web sitesine bir blog bölümü ekleyerek her ikisini de kullanmasından kaynaklanır.

Bununla beraber, blogları geleneksel bir web sitesinden ayıran iki özelliği vardır:

İlk olarak, bloglar sık ​​sık güncellenir. Bir kadının ebeveynlik maceralarını paylaştığı bir anne blogu, yeni tarifleri paylaşan bir yemek blogu veya hizmetlerine güncellemeler sağlayan bir işletme olsun, bloglara haftada birkaç kez yeni içerik ekler.

Web siteleri de zaman zaman yeni bilgiler içerebilir, ancak çoğunlukla nadiren değişen sabit bilgiler sunarlar.

İkincisi, bloglar okuyucu etkileşimine izin verir. Bloglar ve sosyal medya hesapları genellikle bir kitleyi birbirine bağlamak üzere benzer bir amaca hizmet ettikleri için beraber kullanılır.

Bazı web siteleri tartışmaya izin veren özellikler içerebilir, ancak genel olarak bir blog, geleneksel bir web sitesinden daha fazla tartışmaya ve etkileşime izin verir.

Bu konuyu daha detaylı incelediğim yazıyı da okuyabilirsiniz: 

Blog ve Web Sitesi arasındaki fark nedir?

Blog yazmanın artıları ve eksileri

Artılar

Bir blog açmak ve yazmak kolaydır: 

Bir blog açmanın ve yazmaya başlamanın adımları son derece basittir. Blogger, WordPress veya Tumblr gibi web sitelerinden bir şablon seçebilirsiniz . Yazı yazmak neredeyse e-posta göndermek kadar kolaydır.

Bloglar insanlara geri dönüş için sebep verir:

Sürekli olarak yeni projeler eklemediğiniz sürece, çoğunlukla işletme web siteleri oldukça durağandır. Bloglar, size daha fazla derinlik ve boyut katma fırsatı verir. Sık sık güncellendiği için insanların geri gelmesini sağlayabilir.

Bloglar, topluluk içinde hareket etme olanağı sağlar:

Bloglar, insanların tartışabileceği konuları ortaya koyar. Bunu güncel hayatta veya çalıştığınız sektörde karşılaştığımız sorunları ele almak için de kullanabilirsiniz.

Ziyaretçilerinizden gelen yorumlar, yeni fikirlerin üretilmesine yardımcı olabilir.  Sizi düşündüren şeyler hakkında geri bildirim alırsınız.

Bloglar, kişisel ilham kaynaklarıdır:

Bloglar, size ilham veren şeyleri bir araya getirebileceğiniz bir yerdir. Basılı fotoğrafların aksine, blog yazılarınız masanızı doldurmaz.

Üstelik geçmiş gönderilerinize Google aracılığıyla hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Sosyal yardımlaşmayı kolaylaştırır:

Ünlüler ve siyasetçiler dahil olmak üzere blogunuza kimin gelebileceğini asla bilemezsiniz.

Yani, bir şey gönderdiğinizde, tüm bu insanlar onu görebilir. Sadece bir kısmı onu paylaşsa bile, aniden blogunuza kimin geleceğini kim bilebilir?

Eksiler

İyi bir blog sürekli güncelleme gerektirir:

Bir blog açmak kolay olsa da, sık sık yapılan paylaşımlardan daha zor olan kısım devam edecek kadar disiplinli olmaktır. Düzenli olarak güncel kalabileceğinizden emin olmak için bir programa ihtiyacınız olabilir.

Blogunuz kişiliğinizin bir yansıması olduğu için gelişi güzel bir tutum sergileyemezsiniz:

Blogları hayatınızın başka bir yönü olarak kullanıyorsanız, bu yüzden her şeyin olması gereken şekilde yapıldığından emin olmalısınız.

Bu, dilbilgisi ve yazımın doğru olduğundan ve gerçekten iyi kalitede resimlerim olduğundan emin olmak için zaman ayırmanız gerektiği anlamına gelir.

Beklenmedik teknik sorunlar yaşayabilirsiniz:

Teknik sorunlar bazen ortaya çıkar ve bu muhtemelen en çok zaman kaybına yol açar. Örneğin, gönderileriniz hosting kaynaklı olarak silinebilir.

Sonuç

Kişisel bloglar ve blog yazarlığı, kendine has özellikleri olan kavramlardır.

Bu kavramlar kişiye göre değişim gösterebilir. Sizler de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum yaparak belirtebilirsiniz.

 

Yorum yapın